LEGO som Investering – Her er de 10 dyreste sæt

Investering er populært som aldrig før. Aktier, bitcoins og obligationer. De erfarne investorer holder fast på, at du skal købe virksomheder der er solide og holde på dem i lang tid. 

Samtidig er der kommet en ny generation af investorer til. En generation der ikke giver meget for det traditionelle marked. De kaster sig med stor risiko og under sloganet #YOLO (You only live once), ind i risikofyldte investeringer som meme stocks ala Gamestop eller tvivlsomme kryptovalutaer som eksempelvis Dogecoin. Filosofien er enkel, enten taber man alt eller får den helt store gevinst.

Men hvad nu hvis man ikke selv er til traditionel investering med obligationer og aktier med en tidshorisont på 5+ år, men heller ikke føler for at kaste alle sine penge efter en kryptovaluta med et hundenavn? I så fald har Moskvas HSE universitet offentliggjort et tidsskrift, de fleste drengerøve vil finde ret interessant.

Det viser sig nemlig at LEGO kan være en ret fed investering. Rapporten konkluderer at LEGO sæt i gennemsnit stiger 10-11% årligt. Det betyder rent faktisk, at investering i LEGO i snit outperformer investeringer i både aktier, obligationer, guld og andre samlerobjekter som eksempelvis frimærker og vin.

Hvorfor er LEGO en god investering?

Forfatterne kommer også med bud på hvorfor LEGO er en god investering, de konkludere at der er flere faktorer der spiller ind. 

For det første er sættene ofte produceret i et begrænset antal, specielt for serier der er dedikeret til film, bøger eller historiske begivenheder. 

For det andet sker det ofte, at når en serie udgår af produktion og kommer på brugtmarkedet er udbuddet endnu mere begrænset. Det skyldes blandt andet, at ejerne ikke er bevidst om værdien og derfor enten mister dele eller smider sættet ud. Samtidig er dem der kender værdien ofte samlere, som ikke har købt sættene som en investering og derfor ikke ønsker at sælge.

Er mit LEGO penge værd?

Godt spørgsmål! Forfatterne af rapporten har kigget på priserne for intet mindre end 2.322 LEGO sæt fra 1987-2015. Datasættet har sammenlignet udsalgspris fra forretningen med transaktioner fra online auktioner. Her er nogle af de vigtigste pointer, måske har du et LEGO sæt der matcher.

  • Undersøgelsen dækker kun nye og uåbnede sæt.
  • Priserne stiger typisk 2-3 år efter sættet udgår af produktion. Der er dog en signifikant variation, da de typisk stiger -50% til 600% årligt. 
  • Priserne på små og meget store sæt stiger oftest hurtigt i pris. Det skyldes muligvis at de små sæt indeholder unikke dele eller karakterer. Mens de store sæt ofte er produceret i et meget begrænset antal. 

LEGO sæt der er produceret på baggrund af temaer af kendte bygninger, populære film eller helligdage er dem der i snit giver det bedste afkast. For eksempel er nogle af de dyreste sæt The Millennium FalconDeath Star II og Imperial Star Destroyer fra Star Wars blandt de dyreste LEGO sæt.

Her er de 10 dyreste LEGO sæt 

Vi der findes ingen officiel liste over de dyreste LEGO sæt i historien, men via forskellige websites kan vi lave en top 10 liste, der kommer meget tæt på den faktiske sandhed.

10. Yoda Figur “I Heart NY”

Pris: 14.959 DKK (2.275$)

Første punkt på listen finder vi en Yoda figur i en T-shirt med skriften “I ♥ NY”. I sættet var der også inkluderet street art og gadeskilte fra New York. Figuren blev lanceret til New York legetøjsmessen i 2013.

9. Grand Carousel

Pris: 15.124 DKK (2.300$)

På en niende plads finder vi dette sæt af “The Grand Carousel”. Sættet indeholder 3000 klodser og kommer med en fjernbetjening til at styre karuselen. 

8. LECA Automobile

Pris: 15.452 DKK (2.350$)

På en 8. plads er der noget til bil nørderne. Her finder vi LEGO LECA Automobile. Det er hverken det kønneste eller fedeste LEGO sæt på markedet, men det er sindsygt sjældent og ikonisk. 

7. The Legoland Train

Pris: 18.082 DKK (2.750$)

Yes.. Sættet fra 2014 der er en kopi af toget fra LEGOLAND går for intet mindre end 18.082kr.

6. Taj Mahal

Pris: 18.082 DKK (2.750$)

En LEGO model af det ikoniske Taj Mahal mausoleum fra Indien indtager 6. pladsen. Det er samtidig det største sæt på listen med intet mindre end 5.900 klodser. 

5. Han Solo On Tauntaun

Pris: 20.752 DKK (3.156$)

Her er et godt eksempel på et af de små sæt, der har fået en vild prissæning, netop pga. karakteren og den ikoniske setting. 

4. Piper Airplane

Pris: 26.407 DKK (4.016$)

På 4. pladsen finder vi en propel flyver. Sættet inkluderer også en lufthavn og små figurer. 

3. TMNT Anotnio’s Pizza-Rama

Pris: 28.117 DKK (4.276$)

På en 3. plads over dyreste LEGO finder vi, den nok dyreste pizza slice nogensinde. 

Den blev introduceret til New York Comic Con i 2012 og er siden blevet et samlerobjekt.

2. Ultimate Collectors Millennium Falcon

Pris: 29.787 DKK (4.530$)

The Millennium Falcon er et af de dyreste LEGO samlerobjekter nogensinde. Det er samtidig det næst største pånær Taj Mahal. Sættet indeholder 5.174 klodser. 

LEGO sættet indeholder også karakteristiske figurer som Obi-Wan, Chewbacca, Prinsesse Leia, Luke Skylwalker og Han Solo. 

1. 

Pris: 48.494 DKK (7.375$)

På første pladsen over det mest dyreste LEGO finder vi et dansk eventyr. Det er nemlig H.C. Andersens eventyr Klods Hans. 

Sættet har aldrig været i salg, men blev foræret til omkring 80 LEGO ambasadører. Det er i den grad et af de mest eksklussive samlerobjekter for LEGO fans, deraf prisen. 

Similar Articles

Comments

Mest populære