20 interessante facts om kokainkongen Pablo Escobar

Pablo Emilio Escobar Gaviria født 1. december 1949 død 2. december 1993. Han var en af de mest berømte og berygtede narko smuglere nogensinde. Han styrede indtil hans død det berygtede Medellinkartel, som også på det tidspunkt var Columbias førende narko kartel. Som en af de mest ambitiøse, magtfulde og brutale narkosælgere i historien tjente han også styrtene med penge og var på et tidspunkt den 7. rigeste person i verden ifølge det amerikanske magasin Forbes.

Netflix har udgivet en serie om Pablo Escobar, som klart kan anbefales – den er herre fed.

Her får du 20 interessante fakta om Pablo Escobar

 1. Hovedformålet i Pablo Escobar’s forretningsmodel var at eksportere kokain fra Columbia til USA. Det skete på mange kreative måder, blandt andet ved at gemme det i flydækkene på de fly der fløj fra Columbia til USA. Hvis man tænker på det skulle smugles ind i USA, lykkedes det ham alligevel at få enorme mængder ind i landet. Da hans forretning var på sit højeste anslås det, at han fik indsmuglet 15 tons kokain om dagen!
 2. Da Medellin kartellet var på sit højeste stod det for 80% af alt narkotika indsmugling i hele verden!
 3. Det anslås at Pablo Escobar var god for intet mindre end 30 milliarder amerikanske dollars. Dette gjorde ham ifølge Forbes til den 7. rigeste person i verden.
 4. Kokain bliver primært produceret som et produkt af koka planten. Det fik ham på et tidspunkt til at sige “I’m a decent man who exports flowers”, hvilket på dansk betyder “Jeg er en hæderlig mand der eksportere blomster”.
 5. Hans forretninger foregik sjovt nok med kontanter og når man tjener millioner hver eneste dag, giver det nogle ordenlige stakke som blev bundtet med elastikker. Han brugte hver eneste måned 2500$ på elastikker til at bundte hans penge.
 6. De mange penge kunne ikke bare sættes ind på en bankkonto. Derfor gemte han dem rundt omkring, nogle blev muret inde i hans huse andre gravet ned osv. Det resulterede i at han mistede 500 millioner dollars hvert år, fordi rotter og andre skadedyr spiste dem.
 7. Mens han var på flugt blev hans datter pludselig syg. For at holde familien og ikke mindst han datter varm, brugte han i løbet af nogle dage intet mindre end 2 millioner dollars, som brænde til et bål..
 8. Man kommer ikke så langt som ham uden bestikkelse og politisk indflydelse. Han tilbød på et tidspunkt at betale hele Columbia’s statsgæld på 10 milliarder dollars, for at nedstemme et lovforslag om udlevering af fanger til USA.
 9. Hans virksomhed havde en indtjening på 60 millioner dollars hver dag! Det er 20 milliarder dollars om året.
 10. Man ved han er ansvarlig for drabene på 1000 politibetjente og 200 dommere.
 11. Da Pablo begyndte at date sin kone var hun kun 13 år gammel, mens han var 24.
 12. Han ejede mere end 800 bygninger, huse og villaer rundt omkring i verden.
 13. Han forsøgte på et tidspunkt at opnå maksimal politisk indflydelse i Columbia, da han stillede op som præsident. Det lykkedes ham dog ikke, men forstil dig hvad der var sket hvis verdens narko konge pludselig blev præsident?
 14. Han blev skudt og dræbt 2. december 1993 efter hvad der er beskrevet som den største menneskejagt i historien. Efter længere tid på flugt sporrede man et opkald mellem ham og hans søn, hvilket var grunden til at man fandt ham.
 15. Selvom manden var en af de mest brutale mennesker var han stadig vellidt i Columbia. Han brugte flere millioner på velgørenhed og betalte folks gæld. Mange så ham derfor som en moderne Robin Hood.
 16. Stod man i vejen blev man snigmyrdet eller brutalt dræbt på åben gade. Stod regeringen eller en organisation i vejen for ham, sprængte han lortet i luften. Han var ligeglad med hvad der skulle til bare han fik sin vilje igennem. Derfor er han også ansvarlig for mord på mere end 4000 mennesker.
 17. Da han endelig måtte se sig slået af myndighederne, lavede han en deal med regeringen om at overgive sig såfremt han måtte bygge sit eget fængsel! Det lykkedes og han byggede et luksus fængsel med egne vagter, hvorfra han uforstyrret kunne fortsætte sine forretninger, mens han afsonede sin dom.
 18. Allerede i teenage årene havde han en kriminel løbebane her stjal han gravstene, og sandblæste dem for at slette skriften på dem. Herefter solgte han dem til smuglere fra Panama. Han havde allerede dengang store planer og fortalte ofte sine venner han ville være millionær inden han var 22 år.
 19. “Plata o Plomo” betyder “accepter pengene, eller få en kugle for panden” og var det tilbud alle offentlige ansatte blev tilbudt, når Pablo Escobar krydsede deres vej.
 20. ROI (Return of investment) når man snakker forretning er en ROI på 100% normalt en rigtig sund forretning, Pablo Escobar havde en ROI på 20000%. ROI betyder afkast af investering, det betyder at for hver 1$ han investerede fik han 200$ tilbage.

Plakat med Pablo Escobar

Og forresten, så synes vi lige du skal tjekke dette fede kunstværk af Pablo Escobar med titlen “King of the money”.

Similar Articles

Comments

Mest populære